Veelgestelde vragen over airconditioning

veelgestelde vragen over airconditioning

 

Dat een airconditioner in huis of op de werkplek zorgt voor een comfortabele temperatuur op warme dagen is algemeen bekend. Dat airconditioning vele andere voordelen biedt is minder bekend. Zo kan met een airconditioner, ook wel warmtepomp genoemd, uitstekend en energiezuinig verwarmd worden en wordt de lucht in de ruimte gefilterd en gezuiverd. Veel milieu-ontlastende technieken worden toegepast om de apparatuur zelf en de werking ervan zo duurzaam mogelijk te maken. Daarnaast stoort een airconditioner dankzij hoge eisen aan geluid en design niet meer zo als vroeger. TOSHIBA airconditioners behoren tot de stilste uit de markt en naast een aantal modellen die geheel uit het zicht worden gemonteerd, zijn de zichtbare modellen heel goed in ieder type interieur toe te passen.

Hier treft u een keur aan vragen en antwoorden die kunnen bestaan over airconditioning, praktische maar ook vragen met betrekking tot de financiële voordelen en de toegevoede waarde voor u. Staat uw vraag er niet bij of wilt u nadere informatie? Neem dan contact op met een erkende TOSHIBA installateur om u vrijblijvend te laten informeren over de voordelen voor uw persoonlijke privé of zakelijke situatie.

 Maken airco's lawaai?

Airconditioners maken altijd wat geluid, dat kan ook niet anders want voor verwarming of koeling moet de lucht worden verplaatst met behulp van een ventilator. De systemen van TOSHIBA zijn echter fluisterstil terwijl ze zorgen voor een perfect binnenklimaat. Het binnendeel van uw airco produceert in het gunstigste geval zelfs niet meer dan maar 20dB aan geluid, dat is vergelijkbaar met ritselende blaadjes of gefluister op afstand. Het buitendeel produceert wat meer geluid maar is verhoudingsgewijs ook stil. U en uw buren zullen er weinig van horen, zelfs als u op een zwoele zomeravond nog lang buiten vertoeft.
 


Kan airconditioning nog meer dan koude lucht uitblazen?

Ja. Uw TOSHIBA airconditioner zuivert de langsstromende lucht, afhankelijk van het toegepaste filter en type airconditioner. Daarnaast is uw installatie ook prima in staat om te verwarmen. TOSHIBA airconditioners worden geleverd als omkeerbare warmtepomp. De koelcyclus wordt dan omgekeerd; de aan de buitenlucht onttrokken warmte wordt dan aan de lucht binnen afgegeven. Dat is een zeer efficiënt proces: warmte uit buitenlucht is immers gratis. Zelfs bij -15°C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. Vooral in de tussenseizoenen kan de cv-installatie dan uitgeschakeld blijven. En misschien wilt u overdag alleen die ene ruimte verwarmen, omdat er in de rest van het huis nog niet geleefd wordt. Zo bespaart u flink op energie. Kortom uw TOSHIBA airconditioner zorgt voor een perfect woon- of werkklimaat. Airconditioning is zeker een behoorlijke investering?

Uiteraard is airconditioning een investering. Echter, uw TOSHIBA installatie gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. In dat licht bekeken zal de afschrijving per jaar u aangenaam verrassen. Daarnaast springt uw TOSHIBA airconditioner zeer efficiënt om met energie. Zeker wanneer u de warmtepomp ook gebruikt om te verwarmen zult u merken dat de verwarmingskosten van een warmtepomp t.o.v. een traditionele cv-ketel aanzienlijk lager uitvallen. Voor bedrijven die airconditioners laten installeren bestaat de mogelijkheid aanspraak te maken op de zgn. energie investeringsaftrek (EIA).
 


Airconditioning gebruikt zeker veel elektriciteit?

Alle elektrische apparaten gebruiken energie. TOSHIBA airconditioningsystemen hebben een zeer hoog rendement. Voor iedere kW elektrisch vermogen krijgt u gemiddeld zo'n 4 kW aan koelvermogen terug! En als u gaat verwarmen zelfs nog meer! Daarnaast zijn de eisen die de EU stelt aan elektrische apparaten (Energy related Products, ErP’s) sinds 1 januari 2013 strikter en nauwkeuriger geworden. TOSHIBA voldoet met haar airconditioners uiteraard aan al deze eisen en scoort zeer hoog als het om energie-efficiëntie gaat.
 


Kun je ziek worden van airconditioning?

Nee. Maar niemand voelt zich prettig bij grote en snelle temperatuurswisselingen. Door de Inverter techniek, die in vrijwel elk TOSHIBA model wordt toegepast, wordt de temperatuur echter zeer constant gehouden.  Kan ik niet beter een systeem met wat meer koelvermogen aanschaffen?

Bij de berekening van de koelcapaciteit spelen vele factoren mee. Uw TOSHIBA-vakinstallateur kan deze berekening voor u uitvoeren en de capaciteitskeuze aan u toelichten. Enkele belangrijke factoren zijn; Het toegepaste vensterglas en de oppervlakte, de isolatiewaarde van de bouwmaterialen, type dak en vloer, de toegepaste ventilatie, het aantal personen in de te koelen ruimte, de ligging van het pand ten aanzien van de zon, de toegepaste verlichting en natuurlijk de vloeroppervlakte of inhoud van de ruimte. Al deze factoren zijn van belang bij het berekenen van het benodigde vermogen, dat is dermate gedetailleerd dat extra vermogen onnodig en slechts zonde van het geld en de gebruikte energie zou zijn.Er bestaan vandaag de dag toch geen slechte airco's meer?

Er zijn grote kwaliteitverschillen tussen de verschillende merken. TOSHIBA airconditioners staan op het gebied van energie-efficiëntie, geluidsniveau, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid aan de top. TOSHIBA airconditioners worden in Nederland al meer dan 40 jaar geleverd en hebben een zeer betrouwbare reputatie opgebouwd.Bestaan er ook eenvoudig te bedienen airco's?

Van één enkel binnendeel tot een compleet VRF-systeem, bedieningen kunnen zo uitgebreid zijn als u zelf wilt. De infrarood-bedieningen zijn voorzien van duidelijk leesbare toetsen en van een lcd-scherm waarop u eenvoudig af kunt lezen wat de status van uw airconditioner is en welke keuzes u maakt. Daarnaast levert TOSHIBA een assortiment bedieningen indien uw persoonlijke wensen of de eisen binnen uw gebouw uitgebreider zijn.Wat is een inverter?

Elke airconditioner in het TOSHIBA assortiment is voorzien van inverter-techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat het systeem tijdens het opstarten snel de gewenste temperatuur bereikt. Daarna wordt de temperatuur voortdurend in de gaten gehouden en indien nodig bijgesteld. Daardoor wordt het vermogen gelijkmatig verdeeld en dat bespaart veel energie ten opzichte van systemen die steeds aan en uit gaan. Omdat op deze manier spanningspieken worden voorkomen hoeft voor een inverter aangestuurde airconditioner veelal geen extra spanningsgroep in de meterkast te geplaatst te worden.
In 1980 begon TOSHIBA als eerste airconditioning producent met het toepassen van de inverter techniek. Inmiddels wordt deze techniek in praktisch elke airconditioner van elk merk toegepast, echter, TOSHIBA blijft leidend in het innoveren en doorontwikkelen van de inverter.  Wat is energie-investeringsaftrek?

EIA - De energie-investeringsaftrek - is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en de toepassing van duurzame energie. Met de EIA heeft u dubbel voordeel: lagere energiekosten én u betaalt minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Een aanzienlijk deel van de totale investering die gemoeid gaat met het installeren van de airconditioning mag u aftrekken van uw fiscale winst! De (S)COP waarde van uw installatie dient dan wel groter of gelijk te zijn aan 4 (situatie 2013). In het assortiment van TOSHIBA is een ruime keuze aan modellen en systemen die voldoen aan deze eis. Kijk voor meer informatie over de EIA op de website van de RVO.Kan in een bestaand pand elk type airconditioning geïnstalleerd worden?

Het leveringsprogramma van TOSHIBA biedt voor praktisch elke ruimte een oplossing, dus ook in een bestaand pand kan een TOSHIBA installatie uitkomst bieden. Zelfs lage inbouwhoogtes zijn geen probleem. Uw TOSHIBA vakinstallateur kan het beste samen met u een geschikte installatie uitzoeken en u adviseren over de eventueel uit te voeren extra werkzaamheden om leidingwerk e.d. mogelijk te maken. 
 


Wat is de beste tijd om een airconditioningsysteem aan te schaffen?

Er is niet een uitgelezen moment aan te wijzen om een airconditioner aan te schaffen, dat kan het gehele jaar door. Echter, als u dit doet ruim voor het zomerseizoen bent u tijdens warme dagen wél verzekerd van een comfortabel koel binnenklimaat!
 


Moet ik de ramen en deuren dicht houden als de airconditioning aan is? 

Ramen en deuren dichthouden is niet strikt noodzakelijk. U moet zich natuurlijk wel steeds afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten als de airconditioner in bedrijf is, zeker als de buitenconditie (sterk) afwijkt van wat u aan binnenklimaat wilt bereiken. Het energie-verbruik gaat dan sowieso omhoog, en het is dan maar zeer de vraag of de gewenste temperatuur bereikt wordt.Moet ik bij warm weer de thermostaat lager instellen?

Nee. De beste methode is om de thermostaat in te stellen op de hoogste temperatuur die als aangenaam wordt ervaren. Onafhankelijk van de buitentemperatuur zal het airconditioningsysteem steeds proberen de ingestelde waarde te handhaven. Dit betekent dat de binnentemperatuur constant blijft zonder dat de thermostaat steeds opnieuw ingesteld moet worden.Is het toegepaste koudemiddel in mijn airconditioning installatie gevaarlijk?

Nee. TOSHIBA past al sinds geruime tijd het koelmiddel R410A toe in haar systemen. R410A is ozon-vriendelijk, niet giftig, niet brandbaar en niet explosief. Het koelmiddel circuleert in een gesloten systeem. Voor installatie dient de installateur wel bevoegd te zijn middels een F-gassen certificering zodat u zeker weet dat installatie volgens de wettelijk voorgeschreven veiligheidsvoorschriften wordt uitgevoerd.Wat moet ik doen om mijn airconditioning-installatie in een goede conditie te houden?

Het is aan te raden om uw installatie minimaal één maal per jaar door uw TOSHIBA-vakinstallateur te laten controleren. Daarnaast kunt u zelf de luchtfilters regelmatig controleren en schoonmaken. Voorts is het wenselijk om het buitendeel van uw airconditioner vrij te houden van bijvoorbeeld bladeren en ander vuil.Kan ik zelf reparaties uitvoeren aan mijn airconditioningsysteem?

Voor reparatie van de apparatuur is specifieke kennis vereist. Daarnaast kan het openen van de apparatuur gevaarlijk zijn in verband met de onder elektrische spanning staande onderdelen in de unit(s). Bovendien is het werken aan het koudemiddel systeem wettelijk alleen toegestaan door een gecertificeerd installateur.Wanneer is mijn airconditioningsysteem aan vervanging toe?

Als het systeem meer reparatiekosten heeft dan economisch verantwoord is en een zeer lage energieklasse heeft. Bij systemen met aan-uit compressoren en oude koudemiddelen zoals R-22 is het raadzaam contact op te nemen met uw TOSHIBA-vakinstallateur. Sinds januari 2015 is het namelijk wettelijk niet meer toegestaan om installaties bij te vullen met het koudemiddel R22.Moet ik bij vernieuwing zowel het binnendeel als het buitendeel laten vervangen?

Ja, in de meeste situaties is dit het geval. De combinatie binnendeel/buitendeel bepaalt namelijk de capaciteit en het energieverbruik.Hoe vaak moet ik de filters vervangen of schoonmaken?

Als de installatie dagelijks in gebruik is, moeten de filters 4 x per jaar gecontroleerd worden. Een vervuild filter kan dan worden uitgezogen met een stofzuiger of - afhankelijk van het type filter - worden uitgewassen. Tijdens het jaarlijks onderhoud van uw airconditioner zal uw TOSHIBA-vakinstallateur bepalen of een filter al dan niet vervangen dient te worden.Wat is de gemiddelde levensduur van een installatie?

De levensduur hangt sterk af van diverse factoren, de gebruiksfrequentie en of er regelmatig vakkundig onderhoud wordt gepleegd. Over het algemeen kan worden aangenomen dat uw TOSHIBA-installatie een levensduur heeft van 12 tot 15 jaar.