Verbod op HCFK koudemiddelen

r22 header

 

Vanaf 1 januari 2015 mag het veelgebruikte koudemiddel R22, of een mengsel waarin R22 is verwerkt (R401, R402, R403, R408 en R409), zogenaamde HCFK’s, niet meer worden bijgevuld in koel- en klimaatinstallaties of warmtepompen.

Deze chloor- en fluorhoudende gassen breken niet alleen de ozonlaag af maar dragen als sterke broeikasgassen tevens bij aan de klimaatveranderingen.Niet voor niets dus zijn er internationale afspraken gemaakt om het gebruik ervan stap voor stap terug te dringen. Eén van die afspraken is het aankomend verbod op gebruik van deze zogenaamde HCFK’s. TOSHIBA introduceerde vanuit haar maatschappelijke verantwoor­delijkheid als één van de eersten in de airconditioningmarkt een product­range met ozonvrien­delijk koudemiddel.

Het verbod op HCFK’s kan mogelijk gevolgen hebben voor uw airconditioning installatie. Bij een eventuele lekkage of periodiek onderhoud mag de installatie namelijk niet meer worden bijgevuld met R22. U kunt op de kenplaat van het buitendeel of in het logboek controleren of uw installatie R22 bevat. Uw TOSHIBA installateur kan u adviseren ter voorkoming van onverwachte kosten of uitval van uw installatie. Afhankelijk van de leeftijd van uw installatie alsmede de toepasbaarheid en beschikbaarheid van R22 vervangend koudemiddel moet uw installatie mogelijk geheel vernieuwd worden. Met een nieuwe Toshiba installatie bespaart u niet alleen enorm op uw energierekening maar is ook uw binnenklimaat weer optimaal comfortabel.